Η προετοιμασία της 25ης Μαρτίου στα Μαγούλιανα.....

 

ΣΥΝΤΑΓΗ 1

ΜΠΑΚΑΛΊΑΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ (ΑΛΙΑΔΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ)

ΥΛΙΚΑ

  1.  1 1/2 κιλό μπακαλιάρος παστός
  2. 1 ½  φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
  3. 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  4. Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια, του βγάζετε το δέρμα, τον πλένετε καλά και τον βάζετε σε ένα μπολ με καθαρό νερό. Αφήνετε τον μπακαλιάρο όλη τη νύχτα να ξαλμυριστεί  αλλάζοντας του τακτικά νερό. Την άλλη μέρα βγάζετε τον μπακαλιάρο από το νερό, τον στραγγίζετε και του αφαιρείτε τα κόκαλα (εάν θέλετε).Ετοιμάζετε ένα χυλό με το αλεύρι , τη μπεικιν πάουντερ και το αυγό.

Βουτάτε ένα ένα κομμάτι μπακαλιάρο στο χυλό τον τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.Σερβίρεται ζεστός, συνήθως με σκορδαλιά και παζάρια σαλάτα.Η παραδοσιακή σκορδαλιά ή αλιάδα γίνεται με πατάτα ή με ψωμί σε κάποιες περιοχές και με ζωμό από τον παστό μπακαλιάρο. Ο βακαλάος γίνετε τηγανιτός σύμφωνα με τη παράδοση.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

1 κιλό πατάτες

5-6 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 φλ τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλ τσαγιού ζωμό βακαλάου σουρωμενο

Λίγο αλάτι 1-2 κουτ σούπας

Λίγο ξύδι 4-5 κουτ σούπας

Άσπρο πιπέρι κατά προτίμηση

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το σκόρδο και το μισό αλάτι στο γουδί ή στο μπλέντερ και το χτυπάμε λίγο μέχρι να λιώσει το σκόρδο. Παίρνουμε ένα κομμάτι μπακαλιάρο συνήθως την ουρά και το βράζουμε σε 2 φλιτζάνια νερό για 12 λεπτά. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις καθαρίζουμε προσεκτικά και τις βάζουμε στο γουδί. Τις πολτοποιούμε όσο μπορούμε, έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο και το ξίδι.Κατόπιν ρίχνουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το ζωμό σουρωμένο και το χτυπάμε μέχρι που να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε σκόρδο, αλάτι ή ξύδι ανάλογα με τα γούστα μας.  

ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ